Archiwum październik 2018


paź 12 2018 Zasady odżywiania przy chorobach jelit
Komentarze: 0

Choroby jelit ograniczają gamę produktów, które mogą spożywać osoby chore. Jednakże nie oznacza to stosowania bardzo restrykcyjnej diety. Podczas przygotowywania posiłków wystarczy kierować się poniższymi zasadami:

warzywa należy spożywać bez skórki i pestek, najlepiej w postaci soków czy przecierów, jeśli nie są tolerowane na surowo; spośród produktów zbożowych należy wybierać pieczywo białe, biały ryż, drobny makaron; mleko i jego przetwory (kefiry, maślanka, jogurt naturalny) powinny być niskotłuszczowe; można jeść jajka na miękko lub omlety przyrządzone na patelni bez tłuszczu; spośród mięs można wybierać drób (bez skóry), królicze mięso oraz cielęcinę; można jeść chude wędliny (najlepiej drobiowe); zamiast smażenia należy gotować, gotować na parze lub piec w folii; spośród ryb należy wybierać te o niskiej zawartości tłuszczu: pstrąga, szczupaka, sandacza, solę, dorsza; można używać masła i miękkiej margaryny; jako dodatek do pieczywa polecane są pomidory, ale bez skórki i pestek; słodycze i ciasta powinny być ograniczane, ale raz na jakiś czas można spożyć lody czy ciasto drożdżowe lub biszkoptowe; spośród przypraw najlepiej wybierać te łagodne (koper, kminek, sól, cukier).

Produkty niezalecane: : ciemne pieczywo, mąki razowe, otręby, grube makarony, jajka smażone i gotowane na twardo, tłuste mięsa (wieprzowina, wołowina, kaczka, gęś), konserwy mięsne, wędliny podrobowe (kaszanka, salceson), ryby wędzone i marynowane, tłuste ryby (tuńczyk, łosoś), groch, zielony groszek, fasola, rzodkiew, kalafior, brukselka, kapusta, gruszki, czereśnie, napoje gazowane, kawa, alkohol, ostre przyprawy (chili, ziele angielskie, papryka, pieprz, ocet, musztarda, ketchup).

projektdietetyka : :